lauantai 26. maaliskuuta 2016

Tomusta nousee kulutuskritiikkiä

Kulutuskriittinen sirkusta, tanssia ja teatteria yhdistelevä Tomusta -näytös ilahduttaa pääsiäistä kaupungissa viettäviä Suvilahdessa. Esityksen hieno lavastus koostuu roskasta (osin tosin taisi olla myös sirkuskoulun löytötavaralaatikosta!) ja erityisen hyvin on onnistuttu puvustuksessa ja maskeerauksessa. 


Esitys alkaa kahviosta, jossa kuulemme taustatarinan esiintyjien istuessa häkissä. Siitä siirrytään katsomoon. Lavalla tapahtuu paljon: tanssia, akrobatiaa, jongleerausta ja nuorallakävelyä. Esiintyjiä on paljon ja osa tarttuu välillä soittimiinkin. Kokonaisuus pysyy kuitenkin hyvin hanskassa ja näyttää hallitulta. Ainoa kysymys herää esiintyjien sukupuolijakaumasta: parinkymmenen hengen porukassa on mukana kaksi (2) miestä. Samaa ihmettelimme viime kevään sirkuskoulunäytöksissä: mitä vanhemmista lapsista on kyse, sitä vähemmän joukossa on poikia. Miksi sirkus on "tyttöjen laji"? Eräs tuttu jopa totesi, että heillä molemmat lapset ovat vielä sirkuskoulussa, mutta pian he ottavat pojan sieltä pois ja laittavat jalkapallotreeneihin. Että miksiköhän häh ja mitä en nyt ole ymmärtänyt?


Toisen näytöksen loppupuolella kaivetaan esiin hyppynarut ja hetkeksi aikaa iskee vaivaantuneisuus. Viime kevään oppilasnäytösten yllätys tuli nimittäin juuri hyppynaruosioista: sirkuskoululaiset esittivät lavalla perushyppynaruhyppyjä ja tällaiselle vanhemman polven edustajalle heräsi vain kysymys eivätkö nykylapset enää hyppää välitunneilla narua? Meidän lapsuudessamme koulun pihalla hypättiin narua monella narulla ja tehtiin vaikka mitä temppuja - tarvitaanko nykyään sirkuskoulua hyppynarun hyppäämiseen? Vaan nyt oli vuorossa naruhyppelyn edistyneempi osio ja samalla selvisi, että perushypytkin ovat vain välietappi ennen voltteja hyppynarun kanssa. Ja mitä kaikkea muuta siellä lavalla tapahtuikaan!


Pienille seuralaisille parasta oli ensimmäisen näytöksen aikana tehty havainto: esiintyjien joukossa on kaksi sirkuskoulun opea! Tai ehkä opeja on enemmänkin, mutta erityisesti kaksi ja näytöksen jälkeen kotiin kävellessämme ensimmäinen kommentti olikin: "Täytyy muistuttaa Karkkia ja Fannia, et oli tosi hieno esitys!" Muuten lapsille mieleenpainuvinta oli "se kun tuli se punainen valojuttu, missä se tyttö kiipeili siinä tangossa". Myös hyppynaruesitys sai kiitosta. Pienin katsojista muisti erityisesti "sen nuorallakävelyjutun, missä oli hyvä musiikki ja sit ne kauniisti käveli siinä".

Esitys sopiikin koko perheelle ja 4- ja 6-vuotiaat katsojat jaksoivat innostuneena koko esityksen. Katsomo sen sijaan ei sovi koko perheelle. Taaemmilla riveillä joka toinen rivi on samassa tasossa edeltävän kanssa, eikä niiltä näe aikuinenkaan, mutta edes tasoerolla varustetuilta istuimilta pienemmät eivät näe lavan tapahtumia. Lapset seisoivatkin ensimmäisen näytöksen ajan penkkirivien vieressä. Toisen näytöksen ajaksi lapset saivat luvan mennä istumaan ensimmäisen penkkirivin eteen, joten ehkä seuraaviin näytöksiin voisi varata pienimmille istuintyynyjä lattialle?

Erityiset kiitokset kahvilan varustamisesta näytöksen teeman mukaisesti: popcornit tarjoiltiin kangaspusseista ja mehu laseista. Toivottavasti tämä käytäntö jatkuu muissakin näytöksissä! Eikä haittaa vaikka tällainen käytäntö leviäisi laajemmallekin.

Tomusta
Circus Helsinki
25.3.2016 klo 18.00 LOPPUUNMYYTY
26.3.2016 klo 18.00
27.3.2016 klo 18.00

Related Articles

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Popular Posts

Sisällön tarjoaa Blogger.

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *